Pressmeddelande nr 5

OVISST VÄDER INFÖR NOVEMBERKÅSAN

Det råder en viss ovisshet hur vädret kommer att bli före och under tävlingen när den 92:a Novemberkåsan arrangeras den 5-6 november i trakterna av Knivsta, med SMK Uppsala som arrangör.

Enligt de senaste prognoserna från SMHI ser det ut att komma närmare 30 mm regn och snöblandat regn fram till torsdag morgon. Sedan faller temperaturen och det kan bli närmare minus 10 grader under fredagen.

Under lördagen, när Kåsan startar klockan 9.01 på förmiddagen, ser det i nuläget ut att bli någon plusgrad och först snö, som följs av regn, totalt närmare 15 mm fram till söndag morgon. Alltså ett rejält ”Kåsaväder”.

Det har ju hittills varit mycket torrt i markerna där tävlingens specialsträckor är förlagda, men nu ser det alltså ut som det trots allt kan bli både blött och kallt. Detta medför risk för isgata på både hårdare avsnitt av specialsträckorna och på transportsträckorna.

– Vi kommer senast 24 timmar före första start att meddela om det blir tillåtet med dubbdäck under tävlingen, men så snart vi får ett säkrare grepp om hur vädret kommer att bli, ska vi försöka meddela vad som gäller, säger ”kåsageneralen” Christer Eriksson, som i år ”kör” sin femte Novemberkåsa som tävlingsledare. Helst vill man ju undvika dubbdäck, om det är möjligt, då det medför både högre kostnader för de tävlande och mer slitage på markerna, men man måste ändå tänka på att sätta säkerheten främst, fortsätter Christer.

Totalt är det 212 förare anmälda till tävlingen, men med ett antal återbud kanske det blir omkring 200 till start.
Huvudfavorit är Joakim Ljunggren till att ta sin åttonde seger i den anrika tävlingen och efter att ha kommit på femte plats i GGN (Gotland Grand National) i lördags, är han ute efter revansch.
Allvarligaste konkurrenten måste Albin Elowson anses vara, efter andraplaceringen i GGN i lördags och dessförinnan tvåa i JVM och JVM-lagmästare tidigare i år. Andra namn som man inte kan räkna bort i sammanhanget är upplänningarna Adam Andersson, sexa och placeringen efter Ljunggren i GGN och Jimmy Wicksell, nia i GGN samt Pontus Högberg, sjua senast i GGN. Det ska bli intressant att följa den unga enduro-generationen under årets Kåsa och om det kommer upp något nytt namn på ”kåsa-tronen”.
Även de tidigare kåsa-segrarna Björne Stjernsten (år 2002) och Carl-Johan Bjerkert (år 2008) får man inte räkna bort och säkert ett antal förare ytterligare som vill vara med i toppen. Någongång under natten till söndag vet vi hur det gått i årets tävling och vem som tar den andra inteckningen i det 15:e Novemberkåsa-vandringspriset. Fritt för publicering

INFORMATION TILL MEDIA

Mediakontakt: Anders Lindén, e-post: linden.anders@telia.com, telefon 070-686 75 40.

Hör gärna av er om det finns några oklarheter, frågor eller speciella önskemål! För att vi skall kunna ge alla bästa möjliga service är vi tacksamma att få in anmälan för ackreditering.

Formulär för detta finns på tävlingens hemsida www.novemberkasan2016.se.

Mediacenter för tävlingen är beläget en trappa upp i Kommunhuset, som ligger i direkt anslutning till start- mål och serviceplatsen i centrala Knivsta.

Mediacenter kommer att vara tillgängligt fredag kl 12-21 samt lördag från kl 7 till tävlingen är slut. Presskonferens kommer att äga rum i Tilasalen på samma plan som mediacenter i kommunhuset på fredagen kl 15 och i samma lokal blir det prisudelning på söndag kl 10.

För PDF – Klicka här: pressmeddelande-nr-5